Clubul Sportiv Studentesc Medicina Timisoara
Acasa | Prezentarea clubului | Pius Branzeu | Staff | Lot | Rezultate la zi | Foto | Interviuri | Contact
Dan V. Poenaru
DAN V.POENARU
S-a născut la 7 iunie 1948 în comuna Aninoasa, judeţul Gorj.

   A absolvit Facultatea de Medicină  din  Timişoara, specializarea Medicină Generală, promoţia 1973. Este Doctor în medicină din 1993, cu  teza „Leziunile traumatice  ale aparatului extensor al genunchiului – studiu experimental şi clinic”. Din anul 1972 şi până în prezent lucrează în cadrul Facultăţii de Medicină din Timişoara.

   A parcurs progresiv toate treptele ierarhice ale profesiei şi învăţământului universitar, ajungând  medic  primar  în  Ortopedie  şi  Traumatologie  în  1992, respectiv  profesor universitar în 1998.
Membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale şi al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

   Pe plan profesional a avut o contribuţie esenţială la dezvoltarea ortopediei în România,  având  numeroase  premiere  în domeniul  chirurgiei  bolnavului hemolitic, al autotransplantului de cartilaj, al introducerii în practica  curentă  a intervenţiilor artroscopice, al protezei de genunchi de revizie.

   Şi-a dedicat 10 ani din  activitatea managerială şi profesională construirii şi dotării unei noi clinici de ortopedie în Timişoara, la ora actuală aceasta fiind cea mai modernă şi dotată clinică din România. De asemenea,  în anul 1992 în calitate de Director al Direcţiei Sanitare a Judeţului Timiş, a semnat alături de partea austriacă protocolul de construire a Spitalului  Casa  Austria,  de  a cărui finalizare  s-a  ocupat.  A  contribuit  la  realizarea Policlinicii pentru copii de la Spitalul Bega, a Clinicii de Hematologie de la Clinicile Noi, a Clinicii de  Hematologie  de  la  Spitalul  de  copii,  precum  şi  a  primului  Centru  de fertilizare in vitro la Spitalul Bega.

   Din iniţiativa sa, în anul 2002 în cadrul Clinicii a II-a Ortopedie s-a înfiinţat un compartiment de chirurgie osteoarticulară a hemofilicilor, singurul din România.

   A coordonat realizarea mai multor programe  naţionale  privind  urgenţa prespitalicească,  endoprotezarea în  ortopedie  şi traumatologie, reabilitarea medicinei  primare,  a  centrelor  de  transfuzie,  a  medicinei preventive,  unele  din  aceste  programe  fiind  aprobate  de  Banca  Mondială  şi  de Comunitatea Europeană.

   Experienţa sa profesională bogată a reflectat-o în publicistica medicală, sub formă de articole şi tratate, trei din ele fiind nominalizate pentru Premiul Academiei de Ştiinţe Medicale. Astfel a redactat pentru a fi transmisă posterităţii „Prima istorie a Ortopediei timişorene” premiată la salonul de   carte   Cartvest   2007,   precum   şi   monografia „Artropatiile Hemofilice” apărută în 200, pentru care Academia Română i-a  acordat  în  anul  2007 premiul  Iuliu  Haţeganu.

   Redactor-şef al revistei Societăţii Române de Ortopedie – Traumatologie.
A fost cooptat în numeroase societăţi ştiinţifice: Societatea Nordamericană de Artroscopie, Societatea Internaţională de Chirurgie Osteoarticulară, Federaţia   Europeană  de  Ortopedie  şi  Traumatologie,  Societatea   de Ortopedie  şi Traumatologie din Serbia şi Muntenegru, Academia Central Europeană de Ştiinţă şi Artă, Societatea romano-italiano-hispanică de Ortopedie; a fost ales preşedintele Colegiului de onoare şi arbitraj al Academiei de Ştiinţe Medicale.
Primul român ales în conducerea revistei "International Orthopaedics", publicaţia Societăţii Internaţionale de Ortopedie (SICOT).

   - Prefect al Judeţului Timiş între 1994-1996.
   - Director   al Direcţiei Sanitare Timiş între 1992-1993
   - Secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii între 1993-1995
   - Rector (2005-2006) şi Prorector (2000-2005 şi 2006-2010) al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara.
   - Decorat prin decret prezidenţial în anul 2002 cu Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de cavaler.
   - A fost distins cu Diploma de Onoare a Ministerului Sănătăţii  în anul 1995, a primit Premiul de Excelenţă pentru primul transplant de cartilaj în România acordat de ProPress în anul 2005 şi Premiul de Excelenţă Medic Ro pentru activitatea din anul 2006.
   - Cetăţean de onoare al Municipiului Timişoara din anul 2008.

© 2010 - 2019 Clubul Sportiv Studentesc Medicina Timisoara.
Toate drepturile sunt rezervate.